Alabalık

Alabalık Balığı Nedir?

Tatlı soğuk su balığı olarak bilinen alabalık, alacalı görünümü ile balık tutkunlarının sıklıkla tercih ettiği bir deniz ürünü. Bol oksijenli sularda yaşayan alabalık hareketli bir yaşam sürer ve etçildir. Ülkemizde çokça balıkçının kolaylıkla tutabildiği alabalığı yetiştirmek amacıyla kurulmuş özel tesisler de mevcut. Alabalığın vücut uzunluğu ortalama 15 cm, ağırlığı da 1.5-2 kilogram aralığındadır. Salyangoz ve küçük balıklar ile su böcekleriyle beslenen alabalık ortalama 11 yıl yaşar. Yaz mevsimi boyunca tüketimi idealdir. Alabalıkgiller familyasından gelen alabalık kemikli balıklar takımının Salmondae familyasında bulunur. Vücutları hafifçe yassılaşmıştır. Karakteristik özelliği “adipoz” adındaki sırt yüzgeçleridir. Yaşadığı bölgeye kolaylıkla uyum sağlamaları nedeniyle “balıkların bukalemunu” olarak adlandırılırlar. Alabalık düzenli tüketilmelidir. Yeterli miktarda tüketildiğinde protein ve vitamin ihtiyacımızı karşılayabilen alabalığın faydaları saymakla bitmez…

Alabalık Faydaları Nelerdir? 

Protein içeriği ve B12 vitamini bakımından zengindir. Omega-3, yağ asidi ve niasin kaynağı olması bakımından çok sağlıklıdır.

  • Niasin, sindirime yardımcı olur. Omega-3 ve yağ asitleri ise büyümeyi sağlar ve gelişime destek olur.
  • Vücuttaki hasarlı dokuları onarıcı etkisi bulunan alabalık doktorlar tarafından sıklıkla tüketilmesi tavsiye edilen besinler grubundadır.
  • Zeka gelişimi açısından çok faydalı ve destekleyici olan alabalığın özellikle çocuklar tarafından tüketilmesi önemlidir.
  • Kesinleşmiş bir zararı bulunmayan alabalık herkes tarafından tüketilmelidir. Ayrıca öğrencilerin en büyük destekçisi alabalık yağı da alabalığa ait sıklıkla tercih edilen yan ürünlerdendir.
  • İltihapları kurutucu ve cildi nemlendirici özelliğe sahip alabalık yağı yediden yetmişe her kitle için tüketilmesi gereken besinlerden birisidir. Ayrıca alabalık yağının saçları uzattığı ve parlattığı bilinenler arasındadır. Alabalık yağını kullanmaya başlamadan önce doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.

 



Alabalık Nasıl Pişirilir? Alabalık Nasıl temizlenir? 

Alabalık diğer balık türlerine kıyasla temizlenmesi çok daha kolaydır. Önce alabalığın pulları ve sırtındaki sertlik bıçak ile kazınır, sonra karnına kesik atılır. İç organları çıkartılan alabalık bol suda iyice temizlenene kadar yıkanır. Alabalığın az yağlı olması sebebiyle fırında pişirilmesi kolaydır.  Tava kızartma, buğulama, haşlama ve ızgara yöntemleri ile de pişirilip afiyetle tüketilebilir.

Diğer Balık türlerini incelemek için lütfen tıklayınız.