Karayemiş Nedir?
Karayemiş, daha önce duymadığınız veya denemediğiniz bir meyve türüdür. Tam bir sağlık deposu olan karayemiş, yüksek besin değeri ile birlikte benzersiz bir lezzet sunar. İçeriğindeki birçok madde, tazeliği ile birlikte sofranızın vazgeçilmez bir parçası haline gelecektir.
Karadeniz yöresinde yaygın olan bu meyve, aynı zamanda “taflan” olarak da anılır. Kiraza benzeyen görünüşüne rağmen, buruk bir tadı vardır. Olgunlaştıkça rengi koyu kırmızı, koyu mor ve siyah olarak değişir. Tadına alıştıktan sonra bırakamayacağınız bu sulu meyve, beslenme konularında dikkatli olanlar için ihmal edilmemesi gereken bir gıdadır.
Taze hali ile rahatlıkla yenilebilen karayemiş, sindirimi de kolaydır. Ayrıca turşusu da yapılan çeşitleri bulunmaktadır. Yoğun aroması ile fark yaratan karayemiş, reçeli de kahvaltı sofranızı zenginleştirmek için ideal bir seçimdir. İsterseniz evinizde yapabileceğiniz marmelatı ya da pekmeziyle keyifle tüketebilirsiniz.
Karayemiş Nerede Yetişir?
Karayemiş meyvesi, gölge ve rutubetli ortamlarda yetişmeyi seven bitkilerdir. Ilıman iklimi seven karayemiş, genellikle Karadeniz sahil bölgesinde yoğun bir şekilde bulunur. Karayemiş meyvesi, kendine has lezzeti, aroması ve güzel görünüşü ile özgün havası yansıtan, Karadeniz bahçelerinin vazgeçilmez bir ürünüdür. Bahçelerin görüntüsünü de güzelleştirme amaçlı olarak yetiştirilebilir.
Karayemiş Faydaları Nelerdir?
- Antioksidan yapısı ile hastalıklara karşı koruma sağlama.
- Kemik ve kasların düzenli çalışmasına destek verme.
- Sindirim sistemini düzene sokma.
- Vitamin ve mineral içeriğinin sinir sistemi üzerindeki etkisi.
- Soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların tedavisi için kış mevsiminde tüketilmesi.
- Karın ağrılarını ve bulantıların giderilmesi.
- Eksik demirin giderilmesine yardım etme.
- Şeker hastaları için yararlı olma.
- Bağırsak tembelliği sorununun çözülmesine yardım etme.
- Vücudun direncini korumaya yardım etme.
- Idrar söktürücü özelliği.
- Egzama benzeri cilt hastalıklarının tedavisi için yararlı olma.
- Solunum yolu rahatsızlıklarında kullanımı.