Salyangoz

Salyangoz Nedir?

Orthogastropoda sınıfında yer alan salyangoz, kabuklu kara hayvanlarının ortak ismidir. Başta denizler olmak üzere tatlı sularda ve karada yaşayan türlere sahip olan salyangozun gıda olarak tüketilmesi binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Roma İmparatorluğu döneminde özellikle de Akdeniz kıyısındaki şehirlerde yer alan mutfak kültürlerinde salyangoz yemekleri ön plana çıkmıştır. Lezzetli bir protein kaynağı olan salyangozun pek çok faydası bulunur.

Salyangozun Faydaları Nelerdir?

Farklı mutfaklarda kendine yer bulan salyangozun başlıca faydaları şunlardır;

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Salyangoz eti A, E, B1, B3, B6 ve B12 vitaminleri bakımından zengindir. Bir antioksidan olarak, E vitamini vücutta önemli bir rol oynar. B1, B3, B6 ve B12 vitaminleri diyabetin tedavisini ve önlenmesini destekleyen önemli vitaminlerdir.
  • Vücudun içerisindeki kanserli hücreler ile savaşmasına yardımcı olur.
  • Yapısındaki elastin ve kolajen maddeler ile cilt dokusundaki hasarları onarır.
  • Kemik rahatsızlıklarının giderilmesine destek olur.
  • Salyangoz eti, kan üretimini destekleyen ve vücuda çinko sağlayan demir gibi önemli elementleri içerir.
  • Salyangozlar tarafından üretilen mukus, ciltteki kırışıklıkların ve yaraların iyileştirilmesi için kullanılır.
  • İçerisinde yer alan tryptophan maddesi ile beynin rahatlayabilmesini sağlayan seratonin hormonunun üretimini tetikler. Bu da duygu durumunu iyileştirir.
  • Kasların sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi adına farklı mineralleri ve vitaminleri içerisinde barındırır.

Salyangoz scaled 2



Salyangoz eti yüksek düzeyde magnezyum içerir.

Magnezyum, 330’dan fazla enzimatik süreçte ihtiyaç duyulduğu için vücutta son derece önemlidir. Bazıları uygun kan basıncını, kemik gücünü, kalp ritmini düzenlemeyi ve yağ sentezini korumayı içerir. Kas kasılması ve gevşemesi, kardiyak aktivite ve kemik metabolizması bunlardan bazılarıdır. Vücudun bu aktiviteleri gerçekleştirmek için çok fazla magnezyum ihtiyacı vardır. Salyangozun faydaları arasında da yüksek düzeyde magnezyum içermesi yer almaktadır.

ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı, 19 ila 30 yaş arasındaki erkekler için 400 mg ve 30 yaşın üzerindeki erkekler için 420 mg magnezyum takviyesi önermektedir. 30 yaşın altındaki kadınlar günde 300 mg magnezyum tüketmelidir. 30 yaşın üzerindeki kadınlar günde 310 mg magnezyum almalıdır.

Salyangozların 250 mg magnezyum veya günlük ihtiyacın %62’sini içerdiğini unutmayın. Bu nedenle salyangoz etindeki yüksek magnezyum içeriği insan vücudu sistemi için son derece faydalıdır. Salyangoz yemek, vücudunuzun magnezyum ihtiyacını karşılamanın harika bir yoludur.

Salyangoz yemek kardiyovasküler hastalıkları önleyebilir.

Salyangoz yemenin ve salyangoz suyu içmenin faydalarından biri de kan basıncını düşürmesidir. Ayrıca hipertansiyon ve kalp durması dahil olmak üzere kalp sorunları riskini azaltmada oldukça etkilidir.

Salyangozun Zararları Nelerdir?

Salyangozların sağlığa birçok iyi etkisi vardır, ancak yıkanmamış, dikkatli bir şekilde işlenmemiş veya bazı tabu gıdalarla birlikte kullanılmamış salyangozları yerseniz, bazı kötü etkilere neden olur.

  • Salyangoz birçok parazit içerir.
  • Salyangozlar çamurlu yerlerde yaşarlar, bu nedenle insanlar için hastalıklara neden olan birçok parazit türü içerirler. Salyangozlardaki parazitler, akciğer, safra, bağırsak, karaciğer, beyin, böbrek gibi organlara girerken insan sağlığını ciddi şekilde etkileyecektir.
  • Bu nedenle, gıda hijyeni ve güvenliğini sağlamak için salyangozların dikkatli bir şekilde temizlenmesi gerekir. Ayrıca zararlı parazitleri yok etmek için salyangoz eti iyice pişirilmelidir.
  • Salyangoz sindirimi etkiler.
  • Portakal, mandalina vb. C vitamini içeren besinlerle birlikte salyangoz kullanılması mide ağrısına, şişkinliğe, hazımsızlığa hatta gıda zehirlenmesine neden olarak sindirim organlarını önemli ölçüde etkiler.
  • Salyangoz gut hastalığına neden olabilir.
  • Salyangoz tanıdık bir atıştırmalık olmasına rağmen, bu yemek alkol için uygun değildir. Bunun nedeni, salyangoz yemek vücuda girerken ürik asit oluşturacak ve bu da gut riskini artıracaktır. Daha fazla alkol alırsanız, fazla proteinin vücuttan atılması sürecini engelleyecektir. O zamandan beri ürik asit atılmadığından, birikerek uzun süre gut hastalığına neden olur.

Salyangoz Nasıl Tüketilmelidir?

Pek çok kişi salyangozu nasıl tüketebileceğini tam olarak bilemiyor. Genel olarak salyangozları pişirmek için konserve veya dondurulmuş olanları tercih edebilirsiniz. Taze olanları kullanmak isterseniz dikkatli ve detaylı şekilde temizlemeniz gerekir. Salyangozu çeşitli Akdeniz ülkelerinde olduğu gibi kızartarak tüketebilirsiniz. Bunun yanı sıra belirli bir süre haşladıktan sonra çeşitli soslar ve baharatlar ile tatlandırarak da dilediğiniz gibi tüketebilirsiniz.

Diğer Balık türlerini incelemek için lütfen tıklayınız.