Beyaz Leblebi, tahılların, özellikle buğdayın, üzerindeki kabuğun soyulması sonucu elde edilen beyaz renkli ve yapısı itibariyle yumuşak bir üründür. Bu ürün genellikle tuzlu veya tatlandırılmış olarak tüketilir. Beyaz leblebi, Türkiye’de özellikle Ramazan ayında iftar sofralarında sıklıkla tüketilen bir yiyecektir. Beyaz leblebi aynı zamanda tatlıların, özellikle dondurma, muhallebi ve kazandibi gibi yiyeceklerin yapımında da kullanılır.
Beyaz Leblebinin Faydaları Nelerdir?
Beyaz leblebi, protein, kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, magnezyum, B vitamini ve karbonhidratlar gibi besin değerleri yüksek olan bir gıdadır. Ayrıca lif içeriği yüksek olduğu için sindirim sistemini düzenler ve kabızlığı önler. Beyaz leblebi, ayrıca kan şekeri düzeylerini dengede tutması, kalp sağlığını koruma, kemik sağlığını destekleme ve vücutta enerji seviyesini arttırması nedeniyle diyabetli kişiler için faydalıdır.
Beyaz Leblebinin Zararları Nelerdir?
Beyaz leblebinin zararları, kimyasal yöntemler kullanılarak üretilen leblebinin içerdiği katkı maddeleri sayesinde ortaya çıkabilir. Titanyum dioksit gibi katkı maddeleri, sağlık açısından zararlı olarak kabul edilmektedir. Ayrıca, beyaz leblebinin yüksek şeker içeriği nedeniyle diyabetli kişiler veya şeker hastalığı riski olan kişiler için uygun olmayabilir. Beyaz leblebinin yüksek kalorili olduğu da unutulmamalıdır, dolayısıyla kilo kontrolü yapanlar için uygun olmayabilir.