İçindekiler
Tarçın Çayı Nedir?
Tarçın çayı tarçın ağacının kabuğundan yapılır. Çay ve mutfak amaçlı kullanılan iki ana tarçın çeşidi vardır: Cassia tarçın ve Seylan tarçın. Seylan tarçını “gerçek tarçın” olarak da bilinirken, Cassia tarçını botanik adıyla Cassia Cinnamomum veya “Saigon tarçını” ve “Çin tarçını” ortak adlarıyla bilinir. Tarçın büyük ölçüde Asya’da üretilir ve Sri Lanka ana yetiştiricilerden biridir.
Tarçın çayı, baharatlı bir aroma yayan ve ısınma hissi veren lezzetli bir iksirdir. Baharat uzun zamandır geleneksel Çin tıbbında kullanılmaktadır. Tarçın ayrıca sonbahar yemeklerinde de popülerdir ve tatil mutfak ikramlarının temelini oluşturur.
Tarçın çayı, sıcak bir bitiş ile hafif baharatlı bir lezzet profili sunar. Sıcak suda demlendiğinde, çay soluk kahverengi bir tonda demlenir ve genellikle bir dilim limonla veya bir karanfil yıldız anason veya bir çubuk tarçınla süslenerek servis edilir. Çay, vanilya ve bal ilavelerinden yararlanır.
Tarçın Çayının Sağlığa Faydaları
1. Enflamasyonu Azaltır
Tarçın, iltihabı azaltmak için çalışan ve kronik ağrı çeken insanlara yardımcı olabilecek bileşikler içerir. Food & Function’da yayınlanan bir araştırma, tarçının iltihap önleyici özelliklerini analiz etmeyi amaçladı.
Araştırmacılar, iki bileşiğin – E-sinnamaldehit ve o-metoksisinnamaldehit – önemli anti-inflamatuar etki gösterdiğini buldu. Araştırmacılar, uygun terapötik konsantrasyonlar verildiğinde, tarçının artrit gibi yaşa bağlı iltihaplı sağlık sorunlarının tedavisinde faydalı olabileceği sonucuna varmıştır.
2. Kalp Sağlığı
Burada bulabileceğiniz tarçın çayını düzenli olarak içmek , baharatın iltihap önleyici özellikleri sayesinde kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Tarçın iltihabı azaltarak kan dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olur, kan pıhtılaşması ve kalp krizi riskini azaltır.
Tarçın ayrıca toplam kolesterol söz konusu olduğunda faydalı etkiler sunar. Diyabet Bakımında yayınlanan bir araştırma, tarçının tip 2 diyabetli 60 kişi üzerindeki etkilerini araştırdı. Katılımcılar altı gruba ayrıldı ve ya tarçın ya da plasebo verildi. Tarçın çalışma grupları, 40 günlük bir süre boyunca her gün 1, 3 veya 6 gram tarçın aldı. Araştırmacılar, üç tarçın konsantrasyonunun da kötü LDL kolesterol seviyelerini önemli ölçüde azalttığını buldu.
Annals of Family Medicine’de yayınlanan bir meta-analiz, tarçının kan şekeri seviyeleri ve kalp hastalığı risk faktörleri üzerindeki etkilerini de inceledi. Sistematik çalışma, on randomize kontrollü çalışmayı gözden geçirdi ve tarçının günlük alındığında LDL kolesterol ve kan şekeri düzeylerini sürekli olarak azalttığını buldu. Daha düşük kan şekeri seviyeleri, tip 2 diyabetli kişilere yardımcı olabilir. Araştırmacılar ayrıca tarçının, diyabet tedavisinde faydalı olabilecek insülin duyarlılığını iyileştirmeye yardımcı olduğunu buldular.
3. Antioksidan Aktivite
Tarçın çayı, sağlık için faydalı olan yüksek konsantrasyonlarda antioksidanlar içerir. Gerçek çaylar gibi tarçın, serbest radikalleri önlemeye çalışan polifenoller içerir – oksidatif stres olarak bilinen bozulmayı yaratmak için sağlıklı hücrelerle etkileşime giren oldukça reaktif hücreler. Oksidatif stres, pasın vücudun bir versiyonudur ve ciddi nörolojik bozuklukların yanı sıra erken yaşlanma ile bağlantılıdır.
4. Beyin Sağlığı
Son araştırmalar tarçının Parkinson hastalığı ve Alzheimer hastalığı gibi nörolojik hastalıkların önlenmesinde faydalı olabileceğini gösteriyor. Bu hastalıkların her ikisi de dejeneratiftir ve zamanla fakültelerde ve zihinsel bilişte yavaş düşüşlere neden olur. Hastalıklar daha yaşlı popülasyonları etkileme eğilimindedir ve beyindeki uygunsuz nörotransmitter ve kimyasal üretimin sonucudur.
Tau, normal miktarlardan daha fazla miktarda mevcut olduğunda Alzheimer hastalığının ayırt edici özelliği olarak kabul edilen bir proteindir. Alzheimer Hastalığı Dergisi’nde yayınlanan araştırma, Seylan tarçın özünün tau saldırganlığını engellemeye yardımcı olduğunu buldu. Araştırmacılar bu faydaları sinnamaldehitin varlığına bağladılar.
Parkinson hastalığı, dopamin üretiminin azalmasıyla karakterizedir. Hastalık nörotransmitterleri etkiler ve hareketlilik, motor fonksiyon ve biliş kaybına neden olur. Journal of Neuroimmune Pharmacology’de yayınlanan araştırma, tarçının farelerde proteinleri ve nöronları korumaya yardımcı olduğunu buldu. Fare modeli ayrıca geliştirilmiş motor fonksiyonları gösterdi. Bu sonuçların insanlara da aktarılıp aktarılmadığını görmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
5. Bağışıklık Sağlığına Faydaları
Tarçın çayı, antifungal ve antibakteriyel özellikleri sayesinde bağışıklık sistemi için faydalı olabilir. Çoğu araştırma, bu faydaların solunum sistemi ile sınırlı olduğunu göstermiştir.
Allergy’de yayınlanan bir araştırma, sinnamik aldehit gibi tarçın bileşiklerinin mantar önleyici özelliklere sahip olduğunu buldu. Tarçın yağının Candida albicans ve A. fumigatus gibi bakteri ve mantarlar üzerinde mantar öldürücü etkileri olduğu gösterilmiştir.
Acta Biomedica’da yayınlanan ek araştırmalar, tarçın yağının diş plağına neden olan bakterilerle savaşmaya yardımcı olduğunu buldu. Yağ, diş çürümesine neden olan bakteri olan Streptococcus mutans’a karşı özellikle etkiliydi.
6. Doğal Tatlı Seçimi
Tatlı bir isteğinizi tatmin etmek istiyorsanız tarçın çayı mükemmel bir seçimdir. İşlenmiş şekerlerin zararlı etkileri olmadan ince bir tatlı lezzet dokunuşu ekler. Tarçın çayı içmek, şekerli alkolsüz içecekler ve meyve sularının yerine kullanıldığında kilo verme hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olabilir. En iyi sonuçlar için içeceği düzenli egzersiz ve sağlıklı bir diyetle eşleştirdiğinizden emin olun.
Tarçın Çayının Yan Etkileri
Tarçın, makul miktarlarda tüketildiğinde güvenlidir. Çok miktarda tarçın yutmak, karaciğer hasarı da dahil olmak üzere olumsuz yan etkilere neden olabilir. Bu büyük ölçüde kumarin olarak bilinen bir bileşiğin varlığından kaynaklanmaktadır. Cassia tarçın, sadece eser miktarda olan Seylan tarçınına kıyasla daha yüksek bileşik konsantrasyonları içerir.
FDA, herhangi bir rahatsızlık veya kronik hastalığın tedavisinde tarçın kullanımını onaylamamaktadır. Tarçın çayı ve tarçın tozu kan şekeri ilaçları ile etkileşime girebilir. Herhangi bir ilaç alıyorsanız, bitki çayları içmeden veya tarçın takviyesi almadan önce daima kalifiye bir sağlık uzmanına danışın.
Tarçın Çayı İçmek
Lezzetli aromasının yanı sıra tarçın çayının bu çayı içmeyi gerçek bir zevk haline getiren birçok faydası vardır. Arttırılmış bağışıklıktan daha düşük kalp hastalığı riskine kadar, araştırmalar tarçının insan sağlığına faydalı olabileceğini gösteriyor. Kendinize bu lezzetli çaydan bir fincan dökün ve sağlığınıza şölen yapın.