Çam Mantarı Nedir? Çam Mantarı Yenir Mi?
Çam mantarı, Russulacae familyasından olan, yemeğe uygun bir mantar türüdür. Ülkemizde Kanlıca mantarı olarak da bilinir ve lezzeti ile de dikkat çekicidir. Çeşitli yörelerimizde verimli topraklarda kendiliğinden yetişir ve birbirinden farklı üç türü bulunur.
Çam mantarı, turuncu-açık rengi ile dikkat çekicidir ve geniş şapkalıdır. Şapkasının boyutu 4 ila 15 cm arasında değişebilir ve verimli topraklarda daha büyük boyutlu ve şapkalıdır. Kökünden tutulduğunda hafif yeşil leke bırakmasına rağmen, tüm dünya ülkelerinde yemeye uygun bir mantar olarak bilinir. Yüksek besin değeri nedeniyle, çam mantarına olan ilgi de yoğundur.
Çam mantarı, kızartma, ızgara, sote ve fırın tarifleri ile tüketilebilir. Ancak kimyasal atıklar ve çöp bulunan yerlerde yetişen mantarlar zehirleme riski taşır, bu nedenle temiz arazilerden toplanan çam mantarlarını tüketmeniz önerilir. Zehirli olup olmadığı endişesi içinde olanlar için, bu durumun belirlenmesi için uzman bir mantar bilimci veya sağlık profesyoneline başvurmanız tavsiye edilir.
Çam Mantarı Faydaları Nelerdir?
- Çam mantarı, vücudumuzun sağlıklı bir şekilde çalışması için gereken protein, B ve B1 vitaminleri, demir gibi besin değerlerine sahip bir besindir.
- Yüksek protein içeriği sayesinde kas ve kemik gelişiminin desteklenmesine yardımcı olabilir. Enerji verimliliğini artırarak vücudun daha dinç ve sağlıklı kalmasını sağlar.
- Kan değerinin düşüklüğü durumunda çam mantarı tüketerek kan değerini düzeltmek ve kansızlık ile mücadele etmek mümkündür.
- Çam mantarının yağ ve kalori içeriği çok düşük olduğundan diyet yaparken tercih edilebilecek bir besindir. Aynı zamanda lifli yapısı ile zayıflama sürecini destekleyebilir.
- Mantarlı omlet, mantarlı salata, ızgarada çam mantarı gibi farklı yemek tarifleriyle de sağlıklı öğünler geçirebilirsiniz. Çam mantarının faydaları sayesinde ideal kilonuza daha hızlı ulaşmanız mümkün olabilir.
Çam Mantarı Ne Zaman Çıkar, Nerede Bulunur?
Çam mantarı, sonbahar sonrasının en sevilen mantar türlerinden biridir. Sonbahar yağmurları başladıktan sonra ufak ufak görünür ve birkaç gün içinde birden serpilir. Genellikle Karadeniz’in batı illerinde görülen çam mantarı, en verimli olduğu dönemleri eylül ve kasım aylarıdır. Bu aylar boyunca nemli ortamlarda ve ağaç diplerinde birçok çam mantarına rastlanabilir. Ancak, çam mantarı sonbahar yağmurlarını sevdiği kadar ilkbaharda da görülebilir. Mart ve haziran aylarında sulak arazilerde nadiren çam mantarı gözlemlenebilir.