İğde

İğde, endemik bitki özelliklerine sahip bir ağaçtır ve İğdegiller familyasından gelir. Ağaç, dikenli sürgüleri, dar ve şerit şeklindeki yaprakları ile tanınır. Gümüşi renkte tüylerle kaplı olan yaprakları ve sürgüleri, 7-8 metreye kadar uzayabilir. Beyaz dış yüzeyi, sarı iç yüzeyi olan çiçekleri hoş ve baygın bir kokuya sahiptir. Çiçeklerin meyveleri, zeytin büyüklüğünde kırmızıya dönen sarı kabuklu meyvelerdir ve tüketilir.

Ekonomik değeri düşük olan iğde, ticari amaçla yetiştirilmez. Ancak, bahçe sınırlarında ve yol kenarlarında kendiliğinden büyür. İğde ağacı, Türkiye’nin hemen her yerinde yetişir ve tatlı meyveleri nedeni ile bahçelerde de yetiştirilir. İğde ağacı, doğal alanlarda ve bahçelerde güzellik ve estetik açıdan değer taşır. Tarih boyunca insanlar tarafından sevilen ve değer verilen bir bitki olarak kabul edilir.

İğdenin mevsimi ne zamandır?

İğde, yapısı, sürgüleri, yaprakları ve çiçekleri ile özelleşmiş bir bitkidir. Çok dallı yapısı, dikenli sürgüleri ve dar ve şerit şeklindeki yaprakları ile tanınır. Sürgüleri ve yaprakları gümüşi renkte tüylerle kaplı olan iğde ağacı, 7-8 metreye kadar uzayabilir ve çiçekleri beyaz dış yüzeyi, sarı iç yüzeyi ve hoş ve baygın bir kokusu ile dikkat çeker. Zeytin büyüklüğünde kırmızıya çalan sarı kabuklu meyveleri ise tüketilir.

İğde, düşük ekonomik değeri nedeniyle ticari amaçla yetiştirilmez ve anadolu’nun hemen her yerinde kendiliğinden büyür. Bahçe sınırlarında ve yol kenarlarında bulunur ve bahçelerde de tatlı meyveleri nedeniyle yetiştirilir. İğde, haziran ayında çiçeklerini açar ve en verimsiz topraklarda bile yetişebilmesi nedeniyle önemli bir bitkidir.

İğde çiçekleri, güneşin en dik açıyla geldiği öğle saatinde toplanır ve havadar bir ortamda kurutularak toz haline getirilir. Öğütülen iğde çiçekleri, cam kavanozlarda hava almayacak şekilde saklanır. Meyvelerin ise olgunlaşma zamanı yöreden yöreye farklılık gösterir ve kahverengi renge dönünce toplanır. Güneş ve rüzgar alan bir ortamda kurumaya bırakılan iğde meyveleri her gün kontrol edilerek önü arkasına çevrilir ve tamamen kuruyuncaya dek aynı işlem tekrarlanır. İğde kurumaya başlandığında hemen toplanmaz ve iyice kuruyuncaya kadar açık havada bekletilir. İğde salkımlar halinde de kurutulabilir.

İğdenin faydaları Nelerdir?

  1. C Vitamini Zenginliği: İğde meyvesi, C vitamini açısından oldukça zengindir. Bu sayede vücuda kuvvet verir ve soğuk algınlığına karşı korunma sağlar. Soğuk algınlığından kaynaklanan öksürükleri keser.
  2. Kokusunun Faydaları: İğde meyvesinin hoş bir kokuya sahip olması, zihne açıcı etkisi ile bilinir. Koklaması zihne kuvvet ve canlılık verir ve dikkat toplamaya yardımcı olur.
  3. Kanser riskini azaltmakla birlikte kanserin büyüme hızını yavaşlatmaktadır.
  4. Bağırsak ve Böbrek Sorunlarına İyi Gelir: İğde meyvesi, ısırgan çayı, kırkkilit otu ve kuşburnu gibi bitkilerle birlikte tüketildiğinde, bağırsak ve böbrek sorunlarına iyi gelir ve böbreklerin çalışmasını destekler.
  5. Mide Bulantısı ve Kusma Önleme: İğde meyvesi, mide bulantısı ve kusmayı önleyerek mide sağlığını destekler.
  6. Egzamayı engeller.

thumbnail
Önerilen Tarif
Sunny Bowl
thumbnail
Önerilen Tarif
Kuzu Ciğer Kavurma
thumbnail
Önerilen Tarif
Magnolia

İğde ile yapılan tarifler