Çörek mantarı özellikleri
Çörek mantarı, ülkemizde yaygın olarak bulunan ve yarım küre şeklinde bir mantardır. Şapka kısmı etli ve sap kısmından daha koyu renklidir ve genişliği 10-20 cm arasındadır. Henüz ülkemizde kültürel olarak üretimi bulunmamaktadır, ancak pek çok ülkede bu türün üretimleri üzerine çalışmalar yapılmaktadır ve bazı ülkelerde oldukça değerli bir mantar türüdür.
Çörek mantarı, su bileşeni yüksek olduğundan diyet yapanlar için önemli bir besindir. 100 gr mantarda 20-40 arasında bir kalori değeri bulunur ve düşük yağ ve karbonhidrat değerleri içerdiğinden kalp ve damar hastalarının tüketmesi önerilmektedir.
Çörek mantarı nerede yetişir ?
Çörek mantarı, Türkiye’nin birçok bölgesinde yetişse de, en fazla yetiştiği yer olarak Karadeniz Bölgesi belirtilmektedir. Bu bölgede, haziran-kasım ayları arasında meşe, kayın ve çam gibi ağaçların altında ve çevresinde, yol kenarlarında ve asitli topraklarda rastlanabilmektedir. Mantar toplamak, bu türün belirli ortamlarda bulunması nedeniyle, uzun bir arama ve göz alışkanlığı gerektirebilir. Aynı zamanda, yere düşen kahverengi meşe ve kayın yapraklarının altında bulunması da çok da kolay değildir.
Çörek mantarı faydaları nelerdir?
- Çörek mantarı, insan sağlığına olan faydaları nedeniyle çok sayıda araştırma konusu olmuştur. Bu mantar türü, bağışıklık sistemini güçlendirme özelliği ile dikkat çekmektedir.
- Aynı zamanda, “Lentinian” adı verilen bir madde içermektedir, bu madde tümörlü hücrelerin küçülmesine neden olmaktadır.
- Çörek mantarı, A, D, B ve C vitaminleri acısından oldukça zengindir. Bu vitaminler, hücrelerin çabuk onarılmasını, kemik sağlığının korunmasını, yaraların iyileşmesini destekler.
- Ayrıca, beyin kanaması ve damar sertliği gibi rahatsızlıklara karşı koruyucu bir rol üstlenir.
- Bu nedenle, çörek mantarının sağlıklı bir yaşam için önemi oldukça büyüktür. Düzenli olarak tüketilmesi, vücudunuzun sağlıklı kalmasına yardımcı olacaktır.