Cincile Mantarı
  1. Anasayfa
  2. Cincile Mantarı

Cincile Mantarı

Cincile Mantarı Nedir?

Cincile mantarı, yaklaşık 5-10 santimetre uzunluğunda sap kısmı olan, mavi cincile ya da mor mantar olarak da bilinen bir mantar türüdür. Menekşe renkli şapka kısmı, mantar olgunlaştıkça kahverengiye dönüşür. Mantar çeşidi, A, K, D ve B grubu vitaminleri, bakır, çinko, demir, fosfor, potasyum ve kalsiyum gibi mineraller açısından zengindir ve antioksidan bileşenler içerir.

Cincile mantarı, kendine özgü keskin ve kuvvetli bir aroması vardır ve bu aroması nedeniyle bazı kişiler tarafından tercih edilemeyebilir. Ancak yemeden önce kaynatıp suyunun süzülmesi önerilir. Mantar çeşidi aynı zamanda lovastatin adlı bir bileşene sahiptir ve bu bileşen kolesterol düşürücü ilaçların yapımında kullanılır.

Cincile mantarı, polisakkarit bileşenleri olan konjuge linoleik asit ve beta glukogan gibi bileşenler de içerir ve özellikle meme ve prostat kanserinin önlenmesinde etkilidir. 100 gram cincile mantarı yaklaşık 22 kalori içerir ve sağlıklı beslenme programlarında önerilen bir besin olarak kabul edilir, çünkü oldukça düşük kalorili olmasına rağmen besin değeri yüksektir. Buzdolabında bir hafta süresince tazeliğini koruyabilen cincile mantarı, kese kâğıdı içerisinde muhafaza edilmelidir.

Cincile Mantarı Nerede Yetişir?

Cincile mantarı, Anadolu bölgesinde çürükçül bir mantar çeşididir ve özellikle köknar ormanlarında, çayırlarda ve yaprak ve gübre yığınları arasında doğal olarak bulunur. Nisan ve mayıs aylarından haziran ayı başına kadar yetişir ve bazı yörelerde ekim ayına kadar bulunabilir. Ülkemizde ise Bolu ve Karaman’da yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Cincile mantarları küçük boyutlu olmaları nedeniyle çok iyi kamufle olabilirler. Ancak, yenilebilir mantar türü olmalarına rağmen bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Karın ağrısı, ishal, şişkinlik, gaz ve baş ağrısı gibi durumlar durumunda vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna gitmek önerilir. Kronik hastalığı olanlar, gebe ve emzikli kadınlar cincile mantarı tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.

Özellikle çiğ tüketildiğinde zehirleyici etkiye sahip olan cincile mantarı, çocuklar tarafından tüketimi kontrol altına alınmalıdır. Cincile mantarının tüketimi sırasında dikkatli olunması gerekmektedir.

Cincile Mantarının Faydaları Nelerdir?

  • Cincile mantarı, birçok faydalı özelliğe sahip bir gıdadır ve vücudunuzu sağlıklı tutmak için kullanılabilir.
  • İçeriğindeki antioksidan mineral ve vitaminler, bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
  • Selenyum minerali kanser hücrelerinin oluşumunu ve çoğalmasını önler ve iltihaplanmayı da azaltır. D vitamini kemik, eklem ve dişlerin sağlıklı gelişimini destekler ve hücre fonksiyonlarını düzenler.
  • Cincile mantarı yüksek oranda lif içerir ve kan şekerinin aniden yükselmesini önler ve insülin salınımını düzenler. Aynı zamanda mide boşaltımını yavaşlatır ve kilo vermeye yardımcı olur.
  • İçeriğindeki potasyum ve sodyum, kan basıncını düzenler ve kalp hastalıkları riskini azaltır.
  • Chitin ve beta laktik bileşenleri iştahın kontrol altına alınmasına yardımcı olur ve kilo kontrolünü destekler.
  • Yüksek oranda demir içeren cincile mantarı anemi hastalığının tedavisini destekler.
  • Yüksek posa içeriği bağırsak hareketlerini hızlandırır ve kabızlık problemlerini ortadan kaldırır. Genel vücut sağlığını korumak için mutfağınıza cincile mantarı eklemeyi düşünebilirsiniz.