Nane

Nane Nedir? 

Nane, taze veya kurutulmuş olarak tüketilebilen, oldukça sağlıklı bir otsu bitkidir. Ballıbaba ailesinden gelen nane bitkisinin dünyada 30 farklı türe sahip olduğu bilinir. Nemli toprakta hızlı bir şekilde büyüyen nane, mor veya beyaz çiçekler açarak bizlere estetik bir görünüm sunar. Evde nane yetiştirmek istiyorsanız bitkinize çok fazla su vermemeye ve fazla ısıya maruz bırakmamaya özen göstermeniz gerekiyor. Nanenin bilimsel adı Yunan mitolojisinden gelir. Efsane, Pluto’nun kıskanç bir peri olduğu ve sevgilisi “Menta”yı bir bitkiye dönüştürdüğü yönündedir.

Nefes açan kokusu ve baskın lezzetiyle yemeklerimize aroma veren nane, insan vücuduna faydalarıyla tanınıyor. Alternatif tıp tedavilerinde sıklıkla rastladığımız bir bitki türü olmakla birlikte çeşitli alanlardaki farklı kullanım şekilleriyle ön plana çıkıyor. Nane yağı, nane-limon çayı, nane suyu, nane kürü ve ağız kokusunu önleyici olarak çiğnenebilir formu nanenin başlıca kullanım çeşitlerindendir. Kış aylarında tüketimi artan nane, solunum yolu rahatsızlıkları başta olmak üzere çeşitli hastalıklarımızın en doğal ilaçlarından biri. İşte her derde deva nane bitkisinin faydaları…

NANE FAYDALARI NELERDİR?

Toplandığı gibi yeşil nane olarak tüketilebilen nane, kurutulmuş haliyle de bize oldukça yararlı bir bitki. İçerdiği kalsiyum, magnezyum, potasyum ve omega-3 yağlarının yanı sıra nane A vitamini bakımından da oldukça zengin.

  • Yoğurt ile birlikte tüketildiğinde mide rahatsızlıklarına iyi geldiği biliniyor.
  • Nane-limon üst solunum yolu hastalıklarının bilinen en sağlıklı tedavisidir.
  • Kuru nane, sirke ile birlikte tüketilince iç kanamaları durdurmada etkilidir.
  • Nane yağı ile alın bölgesine masaj yaptığınızda migren ağrılarınızın hafiflediğini görebilirsiniz.
  • Nane tüketimi, sindirime yardımcı olur ve safra taşını çözer.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirerek sağlığınızı korumanıza yardımcı olur.
  • Nane doğal bir sakinleştiricidir.
  • Nanenin doğal bir kas gevşetici olduğu bilim adamları tarafından kanıtlanmıştır.

Kuru Nane foto

NANE NASIL TÜKETİLMELİ?

Nane bitkisini direkt ağzınıza atarak çiğneyebileceğiniz gibi kurutarak veya çayını demleyerek de tüketebilirsiniz.

  • Nane Çayı

Malzemeler: 1 Litre Su, 4-5 Tutam Taze veya Kuru Nane Yaprağı.

Hazırlanışı oldukça basit olan nane çayı, 1 Litre su ve nane yapraklarının demlenmesi ile tüketime hazır hale getirilir. Mide ülseri veya gastriti olanların nane çayını fazla tüketmemesi önerilir.

  • Cilt Sorunlarına Etkili Nane Kürü

Nanenin faydaları saymakla bitmez. Nane, kaşıntılar, egzamalar, iltihap kapmış enfeksiyonlar ve böcek ısırıkları ve genital hastalıklar için oldukça etkili antiseptik bileşenler içerir. Naneli su ile sorunlu bölgeyi yıkayabilirsiniz.

  • Yemeklerinize Lezzet Katın

Nane pek çok ev yemeğine lezzet vermesiyle ün salmıştır. Çorbalardan salatalara kadar soframızı süsleyen naneyi ister kuru ister taze formda yemeklerinize katabilir ve afiyetle tüketebilirsiniz.