Trüf Mantarı
  1. Anasayfa
  2. Trüf Mantarı

Trüf Mantarı

Trüf mantarı, dünya çapında ünlü ve pahalı bir mantar türüdür. Oldukça değerli bir yiyecek olarak havyarın hemen ardından gelir ve bu nedenle de dünyanın en lüks restoranlarının menülerinde yer alır. Trüf mantarının pahalı olmasının en önemli nedenlerinden biri, sadece Fransa gibi ülkelerde yapılan festivalleri ve açık artırmalardaki yüksek fiyatlarıdır. Bu denli özel bir mantar türünün tadı ve kokusu, onu diğer mantar türlerinden ayıran en önemli özelliklerdir. Bu nedenle de trüf mantarı hakkında ülkelerde yoğun araştırmalar yapılmaktadır. Ancak Türkiye gibi ülkelerde ise henüz kendiliğinden yetişen bu mantar türünün değeri ve ekonomik önemi yeterince tanınmamıştır. Türkiye’de trüf mantarı yetiştiriciliğine ise yeni yeni başlanmıştır.

Trüf Mantarı Nedir?

Trüf mantarı, endüstriyel olarak yetiştirilen ve dünya çapında ünlü olan bir mantar türüdür. Trüf mantarı, meşe ve fındık ağaçları ile birlikte yetişir ve kendine özgü bir aroma ve tadı vardır. Trüf mantarının bulunması ve toplanması, diğer mantar türlerine göre zordur ve bazı hayvanlar tarafından kolayca tüketilir. Trüf mantarı, farklı çeşitleri ve aroması ile ünlüdür ve pek çok ülkede yetiştiriciliği yapılır. Beyaz iç yapılı olan taze trüf mantarı, bezelye tanesi boyutundan portakal büyüklüğüne kadar değişen büyüklükte ve çeşitlerde bulunur.

Ünlü şefler ve aşçılar tarafından sıklıkla kullanılan trüf mantarı, açık artırma ile satışa sunulan ve lüks restoranların menüsünü süsleyen bir yiyecektir. Trüf mantarının pahalı olmasının bir nedeni de az miktarda toplanmasıdır. Fransa, İtalya, İspanya ve İsveç gibi ülkelerde trüf mantarı hakkında çok kapsamlı araştırmalar yapılırken, Türkiye’de henüz yeterince bilinmemekte ve yetiştiriciliğine yeni yeni başlanmıştır.

Trüf Mantarı Çeşitleri ve Özellikleri

Trüf mantarları, en lezzetli olduğu zaman maksimum 100 gram ağırlığa ulaşır ve olgunluk süreci tamamlanmıştır. Ağırlığının çoğunu su oluşturur ve tazeliğini kaybettiği için beklemeden 4-5 gün içinde tüketilmelidir. Trüf mantarları kurutulmaya uygun bir mantar türü değildir ve cam saklama kabında ve buzdolabında muhafaza edilmelidir. Trüf mantarları mikorizal bir ağaçların köklerinde ve toprak altında yetişir ve kesinlikle yüzeye çıkmazlar. Trüf mantarı çeşitleri yaklaşık 70 adettir ve en pahalı ve lezzetli olanları Beyaz Trüf, Siyah Kış Trüfü ve Yaz Trüfüdür. Beyaz trüf, en lezzetli ve en az bulunan trüf mantarı çeşididir ve patatese benzer renk ve yapıya sahiptir. Günümüzde en çok İtalya’nın Piedmont bölgesinde yetiştirilir.

Trüf Mantarı Nerede Yetişir?

Trüf mantarı, dünya çapında oldukça nadir ve kıymetli bir mantar türüdür. Üretimi zordur ve ülkelere göre dağılımı mevcuttur. Fransa, İspanya ve İtalya trüf mantarı yetiştiriciliğinin çoğunluğunu kapsar. Fransa’da 20 bin kişi bu işle uğraşır. Bu mantar, ağaç köklerinin 5 ile 20 cm altındaki topraklarda yetişir. Türkiye’de de trüf mantarı yetişir ve en çok Şanlıurfa, Karaman, Konya, Malatya, Sivas ve Elâzığ illerinde bulunur. Ancak, trüf çiftlikleri ormanlık alanlar gibi olmalı ve fidanlarının dikimi kasım-aralık veya mart-nisan aylarında yapılmalıdır. Trüf mantarı tohumları ise oldukça pahalıdır ve bulmak kolay değildir.

Trüf Mantarı Ne Zaman Toplanır?

Trüf mantarı, çok değerli ve aroma profiline sahip bir mantar türüdür. Doğada bulunması ve toplanması için özel eğitimli trüf mantarı köpekleri kullanılır. Mantarın aroması çok farklı olduğu için, olgunlaşma döneminde çok hoş bir koku yayar. Bu koku nedeniyle, eğitimli köpekler tarafından kolayca bulunur. Trüf mantarının toplanması, doğal ortamda yağmuru takip eden 10 ila 14 gün sonrasında başlar. Hasadı yapılması için en uygun mevsimler ise ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarıdır. Bu mevsimlerde Nisan yağmurlarından sonra başlanıp ekim ayı sonlarına kadar toplanır. Bu mevsimler aynı zamanda çiftlik üretimleri için de uygun olan zaman aralıklarıdır.

Trüf Mantarı Fiyatı Ne Kadar?

Trüf mantarı, tüm dünya genelinde oldukça pahalı bir besin maddesi olarak kabul edilir. Bu nedenle, bir kilogram trüf mantarının ortalama fiyatı 3000 – 4000 Euro aralığında değişebilir. Ancak, trüf mantarının fiyatı her ülkede farklılık gösterir ve doğada yetişen çeşitleri bulup toplayabilmek, bu mantarı ekonomik olarak tüketme şansını arttırabilir. Ülkemiz için bir kilogram trüf mantarının fiyatını net olarak belirtmek mümkün değildir.

Trüf mantarı fiyatı, yetmiş adetten fazla çeşidi bulunan bu mantarın her bir çeşidi için farklıdır. Trüf mantarı açık artırma ile satılan bir besin maddesi olduğu için, sabit bir fiyat taşımaz. Özellikle Bolu ormanları, trüf mantarı toplamanın en uygun alanlarından biridir. Eğer doğada yetişen trüf mantarını bulup toplama yöntemini öğrenirseniz, bu mantarı ekonomik olarak tüketme şansınız artar.

Trüf Mantarının Faydaları Nelerdir?

  • Tam anlamıyla bir protein deposudur.
  • C vitamini açısından zengindir.
  • Yüksek bir lif kaynağıdır.
  • Demir deposudur. Kansızlık için faydalıdır.
  • Antioksidandır.
  • Kanserli hücre oluşumunu engeller. Özellikle göğüs, akciğer, karaciğer ve kolon kanserinde tümörlerin büyümesini engellemektedir.
  • Kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunur.
  • Diyabet riskini azaltır.
  • Anti bakteriyel özelliğe sahiptir.
  • Vücutta oluşan iltihaplanmanın hafiflemesinde etkilidir.
  • Bağışıklık sistemini destekler.
  • Enfeksiyon hastalıklarından korunmayı sağlar.
  • Göz sağlığında olumlu etkileri bulunur.

Trüf mantarının lezzeti, aroması ve sağlık faydaları nedeniyle son günlerin en popüler besinleri arasında yer almaktadır.

Trüf Mantarı Nasıl Pişirilir, Nasıl Tüketilir?

Trüf mantarı, görsel ve içerik açısından zengin bir yiyecektir. Lüks restoranların menülerinde yer almasına rağmen halk arasında da daha uygun fiyata tüketilebilir. Trüf mantarı, beyaz trüf mantarı gibi doğrudan yeme olarak kullanılabilir ya da salatalar, makarnalar ve omletlerin üzerine dilimlenerek tatlandırılabilir. Ayrıca, trüf mantarından elde edilen yağ ve kreması da yiyeceklere katılarak alternatif bir seçenek olarak sunulabilir. Pirinçli ya da arpa şehriyeli risotto, etli yemekler ve soslar trüf mantarının tüketildiği en yaygın yemek tarifleridir. Trüf mantarı, özellikle siyah trüf mantarı olarak bilinen türünün etli iç kısmının kahverengi renkte olması ile dikkat çeker. Trüf mantarı, yağ, votka ve sos gibi ürünlerin yapımında da kullanılabilir. Trüf mantarı, taze olarak tüketilmesi önemli olan pahalı bir gıda maddesidir ve özel yemek tariflerinde de rahatça kullanılabilir.