Sumak

Sumak Nedir? 

Ekşi aroması ve kendine has lezzeti ile Türk mutfağında bolca kullanılan sumak sağlığımız için oldukça faydalı niteliklere sahip bir baharat türü. Sumak bitkisinin kırmızı renkli meyvesi uygun şekilde kurutularak sumak baharatı elde edilir. Sumak bitkisinin 150 türü bulunuyor, ancak bunlardan sadece 2 tür zehirsiz ve insan tüketimine uygun yapıda. Sumak, içerdiği antiseptik bileşenler sayesinde vücudu bakteri ve mikroplara karşı koruyarak vücuda güçlü bir bağışıklık sistemi sağlar. Yapılan araştırmalara göre sumak kandaki insülin oranını dengeleyerek diyabet ve obeziteyi önlemesiyle birlikte sumak tohumlarının akciğer enfeksiyonlarına da iyi geldiği biliniyor. Vücuttaki toksinleri atmaya yardımcı olan sumak, yemeklerimize tat katmanın yanı sıra sağlığımızı pek çok açıdan destekliyor. Aynı zamanda sumak tüketiminin stres azaltıcı etkiye sahip olduğu düşünülüyor.

Sumak Faydaları Nelerdir?

  • Sumak tüketmek kolesterol seviyenizi dengede tutar.
  • Sumak bitkisinin antikanserojen olduğu kanıtlanmıştır.
  • Anne sütünü arttırıcı etki gösterdiği gözlenmiştir. Sumak regl düzensizliği çekenlere ve sancılı regl dönemleri geçirenlere de iyi gelir, vajinal akıntıları tedavi eder.
  • Sumak, kan durdurucu, damar sertliğini giderici ve kan basıncını düzenleyici bir bitkidir.
  • İshal durdurucu ve idrar söktürücüdür. Sindirim sistemini destekler. Mide ve bağırsakları temizleyerek zararlı bakterileri vücuttan uzaklaştırır.
  • Sumak, soğuk algınlığı ve grip gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan etkili bir ilaçtır. Sumak üzerine yapılan araştırmalar, sumağın antioksidan olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Sumak foto

Sumak Nasıl Tüketilmeli?

  • Boğaz Ağrıları için: Sumak yapraklarını kaynar su ile demleyin. Ilımasını bekleyin ve gargara yapın. Boğaz ağrınıza iyi geldiğini göreceksiniz.
  • Sumak Çayı Tarifi:

Malzemeler: 1 Litre Su, 1 Yemek Kaşığı Sumak.

1 litre suyu kaynatın ve 1 yemek kaşığı sumak ekleyin. İyice karıştırıp demlenmesini bekleyin. Sumak çayını tüketerek kolesterol seviyenizi düşürebilirsiniz. Sumak çayı boğaz ağrısı ve öksürük rahatsızlıklarına iyi gelmesiyle bilinir. Akne tedavisi için sumak çayını bir pamuk yardımıyla sivilcenizin üzerine sürebilirsiniz. Sumak baharatını tek başına tüketemiyorsanız sumak çayınızın içine 1 yemek kaşığı bal katmayı deneyebilirsiniz.

  • Yemekler için:

Özellikle soğan içeren salata tariflerinde kokuyu bastırması için sumak tercih edilir. Salatanızın ve yemeklerinizin rahatsız edici bir koku yaymasını önlemek için sumak kullanmayı düşünebilirsiniz. Sumak dolma tariflerinde de sıkça rastlanılan bir baharat türüdür. Limon kullanmadığınız tariflerde ekşi tat elde etmek için yemeğinize sumak serpmeyi deneyebilirsiniz. Ayrıca sumağın gıdaları bozulmaya karşı uzun süre koruduğu biliniyor.