İçindekiler
Tarçın Nedir?
Tarçın, tropik Cinnamomum ağacının (halk arasında tarçın ağacı olarak bilinir) iç kabuğundan gelen, haddelenmiş yorgan (tarçın çubukları) olarak satılan veya ince bir toz haline getirilmiş bir baharattır. Tarçın kabuğu veya floem tabakası, gövdeden veya dış dallardan toplanabilir, gövdeden tarçın daha pahalıdır. Tarçın, en tanınabilir olanı tarçına baharatlı ısırığını veren tarçınlı dehit olan birkaç aromatik bileşik içerir.
Tarçının Kısa Tarihi
Tarçın binlerce yıldır insanlar tarafından hasat edilmiştir: Çin’de en az MÖ 2.500’den beri tıbbi olarak kullanılmaktadır ve antibakteriyel özellikleri, tarçını Eski Mısır’da mumyalama maddesi olarak ve soğutmadan önceki günlerde et için bir baharat olarak yararlı hale getirmiştir. On yedinci yüzyılda, tarçın, Hollanda Doğu Hindistan Şirketi için en karlı baharat haline geldi ve tüm dünyadaki mutfaklara hakimiyetini başlattı.
Tarçının Sağlık Yararları Nelerdir?
Tarçın, bronşitten kalp hastalığına kadar her şeyi tedavi etmek için kullanılan binlerce yıldır önemli bir ilaç olmuştur. Tarçının kan şekeri seviyelerini düşürebileceği ve tip 2 diyabetli kişilerde glikoz ve kolesterol seviyelerini azaltabileceği, kan basıncını iyileştirebileceği ve kilo kaybını uyarabileceği iddiaları şu anda bilimsel araştırmalarla desteklenmemektedir.
Bununla birlikte, tarçın antimikrobiyal ve antifungaldir, bu yüzden diş hijyeni ürünlerinde sıklıkla bulunur ve tarçın takviyeleri olarak satılır. Aynı zamanda iyi bir antioksidan kaynağıdır, serbest radikallerin etkisini engelleyen maddeler (hücrelere zarar verebilecek reaktif atomlar). Anti-enflamatuar doğası nedeniyle, tarçın şu anda Alzheimer hastalığıyla savaşma ve irritabl bağırsak sendromu ve kolon kanseri semptomlarını azaltma potansiyeli açısından araştırılmaktadır.
Tarçının Yan Etkileri
- Tahriş ve alerjiler. Tarçın genellikle hiçbir yan etkiye neden olmaz. Ancak ağır kullanım ağzınızı ve dudaklarınızı tahriş ederek yaralara neden olabilir. Bazı insanlar buna alerjisi vardır. Cildinize koyarsanız kızarıklığa ve tahrişe neden olabilir.
- Toksisite. Çok fazla cassia tarçın yemek, özellikle karaciğer problemleriniz varsa, toksik olabilir. Bazı tarçın ürünlerinde bulunan bir bileşen olan Coumarin, karaciğer sorunlarına neden olabilir, ancak alacağınız miktar o kadar küçüktür ki, muhtemelen bir sorun olmayacaktır. Güvenliği hakkında kanıt eksikliği göz önüne alındığında, çocuklar, hamile kadınlar ve emziren kadınlar tarçından tedavi olarak kaçınmalıdır.
- Düşük kan şekeri. Tarçın kan şekerinizi etkileyebilir, bu nedenle diyabetiniz varsa ve tarçın takviyeleri alıyorsanız, tedavinizi ayarlamanız gerekebilir.
- Etkileşim. Düzenli olarak herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, tarçın takviyeleri kullanmaya başlamadan önce doktorunuzla konuşun. Antibiyotiklerin, diyabet ilaçlarının, kan incelticilerin, kalp ilaçlarının ve diğerlerinin çalışma şeklini etkileyebilirler.
Tarçın İçeren Tatlı Tarifleri
İçerisinde tarçın bulunan çok çeşitli tatlılar bulunur:
- Tarçınlı rulolar, sıcak çapraz çörekler ve sabah çörekleri gibi ekmekler
- Snickerdoodle, rugelach ve baklava gibi kurabiyeler
- Pişmiş elma, elmalı turta, elma gevrek ve elma ufalanma gibi elma tatlıları
- Havuçlu Cevizli Tarçınlı Kek
- Portakallı Tarçınlı Çikolata
- Sütlaç
- Fransız tostu
- Tart
- Çurros
- Kabak, kabak veya tatlı patatesli turta
Tarçın İçeren Sıcak İçecekler
Tarçın, aşağıdaki gibi içecekler için önemli bir lezzet vericidir:
- Salep
- Meksika sıcak çikolatası ve horchata
- Tarçın Çayı